Etusivu > Seurakunnat > Malmin seurakunta > Toiminta > Kansainvälisyys >

Ystävyysseurakuntatyö

Ystävyysseurakuntatyö

Malmin seurakunnan ystävyysseurakunta on Venäjällä sijaitseva Tyrö. Tuemme seurakuntaa taloudellisesti ja teemme sinne vuosittain kaksi matkaa.

Inkeriläinen Tyrön seurakunta sijaitsee Suomenlahden ranta-alueilla Pietarin läheisyydessä, noin 30 km suurkaupungista lounaaseen. Seurakunnan alue on laaja, mutta jäseniä siinä on suomalaisittain ajatellen vähän, alle 300. Inkeriläisittäin seurakuntalaisten määrä on ihan normaali.

Ystävyysseurakuntatoiminta aloitettiin Malmin ja Tyrön kesken 1992. Inkeriläinen pastori Arvo Survo vieraili Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Malmin kirkolla. Inkeriläisten kohtalo ja historia kiinnosti tuolloin suomalaisia todella paljon ja ystävyysseurakunnaksi yhdessä Mikaelin ja Roihuvuoren seurakuntien kanssa saatiin Tyrö.

Noina vuosina alkoi inkeriläisten muutto Suomeen ja toisaalta suomalaisten rahoituksen turvin rakennettiin muutama vanhusten palvelutalo inkeriläisten alueille, yksi aivan Tyrön kirkon läheisyyteen.

Yli kymmenen vuoden ajan bussimatkoja Tyröön tehtiin tasaisesti kolme vuodessa: kevät-, syys- ja joulumatka. Suomea puhuvia inkeriläisiä oli tuolloin vielä yllättävän paljon eri puolilla Inkerinmaata. Tutustuttiin, solmittiin ystävyyssuhteita, vietiin ja saatiin pieniä lahjoja, vietiin kirpputoritavaraa seurakuntatoiminnan rahoittamiseksi ja kuultiin tarinoita monenlaisista ihmiskohtaloista.

Kuten monissa inkeriläisseurakunnissa, myös Tyrössä remontoitiin kauttaaltaan seurakunnan vanha kirkko. Rahoitus saatiin Suomesta pääasiassa Kirkon Ulkomaanavun kautta. Remontti valmistui 1995. Tämän jälkeen ystävyysmatkoilla on vierailtu Tyrön kirkossa, vietetty siellä jumalanpalvelus ja usein syöty myös yhteinen lounas tyröläisten ystäviemme kanssa.

Malmi, Roihuvuori ja Mikael tukevat Tyrön seurakunnan toimintaa jatkuvasti myös taloudellisesti. Helsinkiläisseurakuntien vuosittainen tuki mahdollistaa sen, että Tyrön seurakunta saa mm. veden ja sähkön kirkkoon ja että seurakunnan työntekijät saavat pienen korvauksen työstään.

Viime vuosina Tyröön on tehty vuosittain kaksi matkaa. Kevätmatka tehdään toukokuussa Malmilta. Syysmatka on kolmen helsinkiläisseurakunnan yhdessä järjestämä matka. Suomea puhuvien inkeriläisten määrä on toiminnan alkuvuosiin verrattuna vähentynyt ja ystävyystoiminnan kielinä on nyt suomi, venäjä tai englanti. Nykyään matkoilla tutustutaan Tyrön lisäksi myös johonkin matkan varren tai Pietarin alueen kohteeseen.

Tyrön ystävyysseurakuntatoiminta on opettanut ja opettaa edelleen paljon siihen osallistuville: kieli, kulttuuri, historia, ihmiskohtalot, suomalaisuus, venäläisyys, inkeriläisyys, Karjala, Viipuri, Pietari, Inkerin kirkko, seurakunta, usko Jumalaan, ystävyys ja vieraanvaraisuus saavat uutta sisältöä näillä matkoilla. Jokainen matka on erilainen. Joka matkalla opimme jotakin uutta. Tervetuloa mukaan matkalle!

Esa Järvinen, toiminnasta vastaava

Tyrön seurakuntalaisille 20 vuotta ystävyyttä on tärkeä asia. Tällainen juliste odotti meitä kirkolla 2011.
Tyrön seurakuntalaisille 20 vuotta ystävyyttä on tärkeä asia. Tällainen juliste odotti meitä kirkolla 2011.
Tyrön kirkon pihalla lähdössä bussilla takaisin kohti Suomea. Oikealla kanttori Sergei Andreev, keskellä pappi Aleksander Hlynov
ja vasemmalla monasti Tyrössä käynyt Mareli Sirma.