Etusivu > Seurakunnat > Kallion seurakunta > Toiminta > Toimitukset >

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen on aina suuri juhla, vaikka itse häätilaisuus voi olla vaatimatonkin. Avioliiton solmivat kaksi ihmistä, jotka rakastavat toinen toistaan, haluavat elää yhdessä ja uskaltavat sitoutua toisiinsa. Kirkollisessa vihkimisessä avioliittoon aikovat rukoilevat yhdessä seurakunnan kanssa Jumalan siunausta, rakkautta ja anteeksiantamisen mieltä yhteiselle taipaleelle.

Kirkkohäiden perusedellytys on, että sekä morsian että sulhanen ovat käyneet rippikoulun ja ovat evankelis-luterilaisen seurakunnan jäseniä. Jos kihlakumppani ei kuulu evankelis-luterilaiseen kirkkoon, mutta on jonkun muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen kuten adventisti, anglikaani, babtisti, helluntalainen, katolilainen, metodisti, ortodoksi tai Vapaakirkon jäsen, voidaan pari vihkiä kirkollisesti.

Vihkikirkko
Vihkiminen voidaan toimittaa kirkoissa, kotona tai muussa sovitussa paikassa. Vihkikirkko on hyvä varata hyvissä ajoin siitä seurakunnasta, jonka alueella kirkko sijaitsee. Helsingin seurakuntien kirkkoihin pääset tutustumaan täältä.

Avioliiton esteiden tutkinta
Ennen vihkimistä on suoritettava avioliiton esteiden tutkinta. Se voidaan tehdä aikaisintaan 4 kuukautta ja viimeistään viikkoa ennen vihkimistä. Lisätietoja täältä. Seurakunnan jäsenten avioliittoaikomus voidaan lukea ja heidän avioliittonsa puolesta rukoilla jumalanpalveluksen yhteisessä esirukouksessa siinä seurakunnassa, missä avioliiton esteet on tutkittu. Päivä voi olla mikä tahansa sunnuntai ennen vihkimistä. Kuulutus voidaan lukea lisäksi toisen kihlakumppanin seurakunnassa. Avioliittoaikomus voidaan jättää myös kuuluttamatta.

Pappi ja kanttori
Pappi kannattaa varata hyvissä ajoin omasta seurakunnasta. Hän on yhteydessä kihlapariin hyvissä ajoin ennen vihkimistä. Papin kanssa käydään keskustelu ja järjestetään tarvittaessa vihkiharjoitus. Kanttori tulee siitä kirkosta jossa vihkiminen tapahtuu. Vihkimusiikin tulee soveltua toimituksen jumalanpalvelusluonteeseen. Musiikista tekee lopullisen päätöksen kanttori.

Vihkitilaisuuden jälkeen
Esteettömyystodistus täytetään vihkimisen yhteydessä papin kanssa joka toimittaa sen kirkkoherranvirastoon. Vihkiminen rekisteröidään väestötietoihin ja se sekä mahdollinen sukunimen muutos näkyvät henkilötiedoissa n. viikon kuluttua vihkimisestä. Poliisin myöntämiä uusia henkilökortteja kuten ajokorttia ja passia voi hakea sen jälkeen. Niiden hankkimista varten ei tarvita erillistä virkatodistusta. Jotkut virastot ja pankit saattavat vaatia todistusta muuttuneesta nimestä. Todistuksesta käy uusi ajokortti tai passi, mikäli sen on ehtinyt jo hankkia. Muutoin nimenmutos todistetaan virkatodistuksella joita saa Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä p. 09 2340 5000 tai sähköpostitse virkatodistukset(at)evl.fi.