Etusivu > Pyhät juhlat > Pienelle parasta > Uutiset > 2017 > 12 >

Luciajuhlaa vietetään ja -kulkue lähtee Tuomiokirkolta keskiviikkona 13.12.

Luciajuhlaa vietetään ja -kulkue lähtee Tuomiokirkolta keskiviikkona 13.12.

11.12.2017 09:53 / päivitetty 14.12.2017 08:33

Lucia-neito tuo kynttilöineen valoa pimeyteen. Uusi Lucia kruunataan perinteiseen tapaan keskiviikkona 13.12. Tuomiokirkossa, Unioninkatu 29, kello 17, jonka jälkeen perinteinen Lucia-kulkue lähtee liikkeelle Senaatintorilta kello 18.

Tunnelmaan pääsee seuraamalla kulkuetta, jossa Lucian lisäksi voi nähdä muun muassa hevosia ja museoautoja. Tämän vuoden Lucia-neidoksi on valittu 21-vuotias Anna-Kajsa Edström Pietarsaaresta. Lucia-päivään liittyy myös Folkhälsanin Lucia-keräys.

Suomessa Lucian päivää on vietetty pitkään erityisesti ruotsinkielisissä piireissä. Nykyisin päivää vietetään yhä useammin myös suomenkielisten keskuudessa, erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa.

Sokeiden ja näkövammaisten pyhimys

Osittain legendan, osittain pimeään vuodenaikaan sijoittuvan päivän vuoksi Lucia on nähty valon tuojana. Tiettävästi Lucian kuolema ajoittuu Diocletianuksen vainoihin vuoden 300 tienoilla.

Legendan mukaan sisilialainen Lucia oli kristitty neito, jonka hänen sulhasensa kavalsi roomalaisille. Luciaa yritettiin pakottaa prostituoiduksi ja surmata polttamalla, mutta kuin ihmeen kautta kumpikaan ei onnistunut. Lopulta pyöveli surmasi Lucian miekalla.

Toisen legendan mukaan ei-kristitty nuori mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin. Lucia ei kuitenkaan huolinut miestä vaan lopulta repi silmät päästään ja lähetti ne miehelle. Tarina kertoo, että mies järkyttyi ja kääntyi kristityksi. Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys.

Lucia-pyhimyksen historiaa

Sisiliassa Luciaa lienee palvottu pyhimyksenä jo 400-luvulla. Keskiajalla Lucia-kultti levisi vähitellen Pohjoismaihin. Suomessa varhaisin maininta Lucian päivästä on 1330-luvulta. Suureksi juhlaksi Lucian päivä ei Suomessa muodostunut ja myös etunimenä Lucia pysyi harvinaisena.

Luciaan liittyvä rikas kansanperinne, johon nykyinen juhlinta pohjautuu, on muodostunut Skandinaviassa vähitellen 1600-1700-luvuilta alkaen. Mainintoja on erityisesti Ruotsista. Osittain taustalla ovat olleet saksalaiset joulutavat, joita levisi runsaasti Pohjoismaihin juuri tuolloin.

Luciassa on nähty yhteneväisyyttä saksalaiseen Kristus-lapsen traditioon, jossa lapsi esitettiin valkoisiin puettuna ja valoa tuoden, joskus kynttilä pään päällä.

Lisätietoa: www.folkhalsan.fi


Uutta Luciaa pääsee taas ihailemaan Lucianpäivänä keskiviikkona 13.12. Tuomiokirkolle. Kuva muutaman vuoden takaa.